Over PST

Sportpark Parkschouwburg
PST is gevestigd op Sportpark Parkschouwburg, gelegen naast het Wertheimpark. Het Sportpark dankt zijn naam aan het theater dat van 1882 tot 1912 op deze plek stond. Kort na de sloop van het theater werd in 1914 het terrein door de gemeente tot sportterrein bestemd, wat het tot de dag van vandaag nog steeds is. Op de foto staat de Parkschouwburg, gezien vanaf de Nieuwe Herengracht.
ParkschouwburgOpgericht in 1986
PST (‘De Plantage Speelt Tennis’) is in 1986 opgericht door buurtbewoners uit de Plantage, de Kadijken en de Weesperbuurt. Doel van de vereniging was naast het tennis spelen, buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. Het toen nog met gravel bedekte veld werd iedere zomer – nadat korfbalvereniging Swift klaar was met haar competitie op hetzelfde veld – door een groep vrijwilligers (onder wie erelid Roy Bicknell) voorzien van lijnen die met duizenden spijkers werden vastgezet. De tennisnetten werden opgezet om gedurende een paar zomermaanden te kunnen tennissen.

Kunstgras
Bij de aanleg van het kunstgrasveld in 1990 werden tennis- en korfballijnen aangebracht in het tapijt. Sindsdien kan PST het hele jaar door blijven spelen. In goed overleg met Swift wordt elk jaar een verdeling van speeltijden vastgesteld.

Groei ledental
Gedurende de eerste jaren van haar bestaan schommelde het ledental van de vereniging rond de 100. Sinds 2007 is de vereniging stormachtig gegroeid: in 2018 zijn er ongeveer 450 volwassen leden en 250 jeugdleden. Er is een wachtlijst van meer dan 100 personen ontstaan voor zowel senioren als jeugd. Jaarlijks bekijkt het bestuur of nieuwe leden kunnen toetreden.

PST 25 jaar

Op 10 september 2011 is het 25-jarig bestaan van de vereniging gevierd met een groot feest en een tweedaags tennistoernooi. Roy Bicknell kreeg bij deze gelegenheid van wethouder Wiebes het ereteken van Verdienste uitgereikt. Het eerste erelid van PST is ruim 15 jaar voorzitter geweest van het verenigingsbestuur.

Van twee naar vier velden

In 2013 is het hele veld verbouwd: twee extra banen zijn erbij gekomen, nieuw kunstgras is gelegd, makkelijk verrijdbare netten hebben de loodzware ondingen van voorheen vervangen, en betere verlichting is gekomen.

Toetreding KNLTB
Tijdens een bijzondere ledenvergadering is in 2014 met meerderheid van stemmen besloten om als vereniging toe te treden tot de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Alle leden zijn sindsdien automatisch KNLTB-lid en kunnen deelnemen aan KNLTB-competities en toernooien.  

PST 30 jaar
In 2016 heeft PST haar 30-jarig jubileum gevierd met een wervelend toernooi dat een hele week duurde. Om het tennissen heen vonden talloze andere activiteiten plaats, onder andere mogelijk gemaakt door de sponsors van PST. Bij deze gelegenheid heeft het bestuur Maria Alves de Lima tot het tweede erelid van de vereniging uitgeroepen: haar inzet en vermogen om de jeugd het tennisspel bij te brengen zijn de vereniging van enorme waarde.

Twee banen met KNLTB-keurmerk

In voorjaar 2017 is het veld voorlopig voor het laatst verbouwd: er zijn nu vijf tennisbanen, waarvan twee voldoen aan de KNLTB-voorschriften, en waarop vanaf mei 2017 competitiewedstrijden kunnen worden gespeeld. Op de andere velden kan KNLTB-jeugdcompetitie worden gespeeld, en vrij worden getennist.

Andreas van Es derde erelid van PST
Tijdens de ALV op 8 maart 2018 is Andreas van Es bij zijn aftreden als bestuurslid tot derde erelid van PST benoemd. Jarenlang was Andreas voorzitter en daarna gewoon bestuurslid, en PST is hem daarvoor erg dankbaar. Andreas staat het bestuur nog adviserend bij.

[Bijgewerkt 1 december 2018]